Лененото спално бельо има много позитиви и влияе на качеството на съня и почивката ни, защото:
 

Спалното бельо от естествен лен не провокира алергии или дразнене на кожата и създава усещане за прохлада. Това прави лена идеалната материя за домашен текстил за хора с чувствителна кожа.
 
Ленът потиска развитието на патогенни бактерии и гъбичкови инфекции. Затова при дерматити, екземи и други кожни проблеми се препоръчва употребата на ленено спално бельо с цел облекчаване дразненето на кожата.
 
Спалното бельо от лен осигурява висока пропускливост на въздуха и перфектна топлопроводимост. Това означава, че ленът е „дишаща” тъкан и има допълнително охлаждащ ефект в горещите летни нощи.
 
Ленът абсорбира  влага до 20% от собственото си тегло преди да се появи усещане за мокрота на тъканта. Затова винаги създава усещане за свежест, прохлада и удоволствие при докосване и тъканта не „лепне” при пряк контакт.
                                                            
Употребата на лененото спално бельо стимулира кръвообръщението благодарение на специфичната структура на стеблото на растението. Фината стимулация на кожата предразполага към дълбок и релаксиращ сън и пълноценна почивка.
 
Лененото спално бельо има антистатичен ефект.

По повърхността на лененото спаллно бельо не се образуват топченца/валкове.
 
Поради естествения си РН баланс ленените тъкани и лененото спално бельо подобряват тургура на кожата  и съхраняват превъзходния й външен вид.
 
Лененото спално бельо облекчава дискомфорта на кожата следствие слънчево изгаряне след цял ден, прекаран под палещите слънчевите лъчи на
плажа, в планината или на яхта.
 
Ленената тъкан притежава  отчетлива структура. С всяко следващо пране спалното бельо от лен става все по-меко.
 
Ленът „отблъсква” и не задържа мръсотията и съхранява дълго отличния си външен вид

Ленът има гладка повърхност с матов гланц и не става на топчета
                                                                                                                                                  
Ленът е екологично чист и биоразградим продукт. Растението е непретенциозно и не изисква почти никаква химическа обработка
 
Ленът намалява вредното влияние на слънчевата радиация /гама лъчите/ до 50%
 
Ленът е по-здрав и износоустойчив в сравнение с другите естествени влакна, което прави лененото спално бельо по-трайно и качествено.
 
Поради изключителните си свойства ленената тъкан се използва от древни времена за приготвяне на дрехи, превръзки, ритуални облекла.
 

Leave a comment

Please login or register to review