Какво представлява Oeko-Tex 100

 

 Oeko-Tex 100 /Еко-Tекс 100/ е стандарт за тестване на всеки етап от обработката на текстилния материал. Стандартът е създаден, за да отговори на нуждите на потребителя и     на цялото общество за осигуряване на текстилни материали, които да не вредят на здравето. Той е превърнат във водещ в световен мащаб в областта на текстилната екология и се присъжда само на продукти, които са преминали успешно изследванията и са показали, че не съдържат концентрация на вредни субстанции, опасни за здравето на човека.


Тестът Oeko-Tex 100 се прилага по различни критерии в зависимост от употребата на материала или начина на обработката му. Производителите, които се стремят към  устойчиви продукти и процеси, обикновено са тези, които избират тази система за тестване. Производителите на продукти, носещи марката за качество на Oeko Tex 100, могат да очакват   по-добър прием на своите изделия на международния пазар, където тази марка е утвърдена.


Основна цел на Oeko-Tex 100 е да се тества материала за повече от 100 вредни химически вещества, които могат да се абсорбират от тялото при контакт с него! Списъкът с критериите, на които трябва да отговарят текстилните изделия, съдържа над 100 параметра, които се наблюдават, за да се осигури изискването платовете да не са вредни за здравето. Сертифицирането обхваща производството на всички видове текстилни продукти, безвредни в хуманни и екологични граници.
 

 Критериите за тестване на Oeko-Tex 100 се подновяват всяка година, така че те винаги са в крак с новите законодателства.
 
 Освен че тества материала, Oeko-Tex 100 провежда одити на производителите, като гарантира, че стандартите за безопасност на околната среда са спазени, както и здравето и безопасността на служителите са гарантирани. Марката, сертифицирано по Oeko Tex 100, заслужава доверието на потребителите, които искат гаранции, че купуват безвредни за здравето продукти. Тя е продукт, заслужаващ доверието на потребителите и единен стандарт за безопасност при оценяването на вредните вещества за производителите на текстил и облекло.


Не бъркайте Oeko-Tex 100 с био  продукти! Био продуктите се тестват за химикали, използвани за отглеждане на суровините, от които се произвеждат тъканите, а Oeko-Tex 100 тества за вредни вещества, използвани при производството на тъканите!

Leave a comment

Please login or register to review