ЗАЩО ЛЕНЪТ Е ПО-СКЪП ОТ ПАМУКА?


Ленът и лененото спално бельо са по-висока ценова категория по следните причини:

- Добивът на ленено влакно от 1 декар е по-малък от добива на памук за 1 декар

- След бране памучните влакна могат директно да се използват, докато за подготовката на лененото влакно е необходимо технологично  по-дълго време - извличането на ленените влакна от растението включва процес на накисване, който е отнема технологично време и не може да бъде съкратено.

- Ленът трудно се тъче поради факта, че влакната са нееластични и лесно се късат в производствения процес, което се отразява на вложените суровини и съответно на цената.

- Машините за предене и тъкане на лен работят при по-ниски скорости поради спецификата на лененото влакно

- Поради уникалните си свойства и ползи ленът се превръща във все по-предпочитан и търсен материал за изработване на спално бельо. Много съвременни стилисти и дизайнери предпочитат използването на лен при оформяне на спални интериори поради текстурата му и начина, по който гънките улавят и пречупват светлината


ВНИМАНИЕ: Да, на пазара се срещат евтини предложения с надпис "лен". Често това е комбинация на полиестерни влакна с ленени кълчища в определено съотношение. Естествено качеството на тези тъкани нямат нищо общо с естествения лен.

Съществува тип обработка на груба памучна тъкан, която придава на плата ефект "ленен". В този случай е добре да се погледне етикета, където  е отбелязан действителния състав на плата. 


 

Leave a comment

Please login or register to review

You might also like